Snugtop

Mode blog

Handdoeken

4 min gelezen
doek

Op zoek naar nieuwe handdoeken? Volg de belangrijke tips in dit artikel

Je staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, maar op dagen dat je de hele thuis bent, gebruik je de handdoeken die je in huis hebt misschien wel tientallen keren. Handdoeken zijn normaal gesproken ook op meerdere plekken in je woning te vinden. Denk hierbij aan in de keuken, in de toiletruimte, wellicht in de slaapkamer en uiteraard in de badkamer. Zo vormen handdoeken een heel wezenlijk onderdeel van je dagelijkse leven.

Doordat handdoeken zo vaak en zo intens worden gebruikt moeten ze met grote regelmaat worden gewassen. Dit veelvuldige gebruik en die talrijke keren dat een handdoek in de wasmachine gaat zorgt ervoor dat dit producten zijn die relatief snel slijten en kwalitatief wat minder worden. Daardoor is het kopen van een aantal nieuwe handdoeken eens in de zoveel tijd nodig. Gezien het belang van handige, vocht absorberende doeken is het aan te raden om bij het aanschaffen van een paar nieuwe exemplaren echt zorgvuldig te werk te gaan, zodat de kans groot is dat je de juiste keuzes zult maken. Lees in het restant van dit artikel op welke manieren je het beste uit je arsenaal aan handdoeken haalt. 

Nuttige adviezen voor als je van zachte handdoeken houdt

Wanneer je iemand vraagt of hij of zij liever zachte of ruwe handdoeken heeft, dan zal het antwoord vermoedelijk altijd zachte handdoeken luiden. Bij veel mensen zijn de handdoeken die thuis in omloop zijn gek genoeg echter toch tamelijk ruw. Dit is in principe onnodig. Op welke manieren je kunt zorgen voor zachte handdoeken? Dat kun je doen door de hieronder beschreven tips op ter harte te nemen:

  • Als je van plan bent een paar nieuwe handdoeken aan te schaffen, koop dan niet per se de goedkoopste exemplaren die je kunt vinden. Het is beter om voor net even iets meer luxe te gaan. Voor een kleine extra investering zul je merken dat je met veel betere en zachter aanvoelende handdoeken thuis zult komen. 
  • Heb je eenmaal zachte handdoeken in huis, dan houd je deze het best zacht door op niet al te hoge temperatuur te wassen en geen wasverzachter te gebruiken. Niet te vaak je handdoeken in de wasmachine doen is ook een goed alternatief, net als dat je niet overdreven veel wasmiddel gebruikt voor bij het wassen.
  • Na het wassen kun je je handdoeken het best in een wasdroger drogen om ze zacht te houden. Heb je geen wasdroger in bezit, dan kun je je handdoeken beter buiten te drogen hangen dan binnen.
  • Berg je handdoeken op een geventileerde plek op, het liefst daar waar de luchtigheid van een (nieuwe) handdoek zo goed mogelijk wordt behouden.
  • Zijn je handdoeken in de loop van de maanden of jaren toch hard en rug geworden? Dan zijn er allerlei trucs waarmee je ze weer wat zachter kunt maken. Zo kun je eens een beetje azijn erbij doen in de wasmachine. Azijn zorgt er namelijk voor dat je handdoeken worden gevrijwaard van vet, kalk en resten van zeep.

Ga voor complete handdoekensets in dezelfde stijl

Als je bij een gespecialiseerde winkel in huishoudelijke artikelen of badkamerspullen op zoek gaat naar handdoeken, dan zul je merken dat deze vaak in pakketten worden aangeboden waar ook andere producten deel van uitmaken. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld om washandjes, badlakens en gastendoeken. Het is op zich aan te raden om gelijk voor een dergelijke set te gaan. Het voordeel hiervan is namelijk dat je meerdere, min of meer soortgelijke, producten in dezelfde stijl in huis zult hebben. Dit zorgt voor een aangename mate van uniformiteit.

Handdoeken

Handdoeken kopen met het milieuaspect in gedachten: het kan!

Wanneer je zo veel mogelijk van je aankopen wenst te doen met het milieuaspect in het achterhoofd, dan hebben we goed nieuws voor je: ook met handdoeken is dat heel goed mogelijk. Zo zijn er fabrikanten en aanbieders die hun handdoek gedeeltelijk van gerecycled katoen vervaardigen. Het deel hergebruikt katoen kan soms wel oplopen tot zeventig procent. Zodoende hoeft hier nog maar dertig procent nieuw katoen voor worden gebruikt. 

Het kiezen voor handdoeken en aanverwanten waarvan een groot deel bestaat uit gerecycled katoen zorgt niet alleen voor een besparing van dit materiaal zelf. Er wordt dankzij deze milieuvriendelijke strategie namelijk ook fors bespaart op water en het uitstoten van CO2. Als je graag bevestigd wilt zien dat jouw nieuwe handdoek op een schone en milieuvriendelijke manier tot stand is gekomen, check dan of het product is voorzien van een keurmerk zoals het OEKO-TEX- of het GRS-keurmerk.