Snugtop

Mode blog

Motorjassen: alles over veiligheid!

3 min gelezen

Het is enorm belangrijk om veilig de weg op te gaan. Als motorrijder ben je nou eenmaal kwetsbaarder dan de automobilist. Het is dus ook goed om je hierin te verdiepen. In dit artikel geven we je graag meer informatie over de veiligheid van motorjassen. Zo kan jij straks veilig de weg op! 

Waarom een motorjas?

We beginnen met het uitleggen van het nut van dit kledingstuk. Want waarom zou je een motorjas aanschaffen? De meest voor de hand liggende functie is natuurlijk dat het bescherming biedt. Het liefst wil je natuurlijk niet vallen, maar er is een kans dat dit ooit gebeurt. Je het spreekwoord ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ wel. Als dit gebeurt, glij je vaak nog door over het asfalt. En op dat moment is de motorjas je beste vriend. Normale kleding scheurt binnen één seconde waardoor ook je huid makkelijk kan openscheuren. Motorjassen bieden de nodige bescherming om dit te voorkomen. 

Maar het heeft ook nog een andere functie: je valt op in het verkeer. Opvallen als motorrijder is erg handig. Je bent immers enorm kwetsbaar. Een motorjas met fluor kan hier uitkomst in bieden. Zo ben je beter zichtbaar in het verkeer voor anderen en wordt de kans op een ongeval ook kleiner. Het is vooral handig wanneer je in de avond of nacht rijdt. Tot slot biedt het meer comfort tijdens het rijden dan een normale jas. Normale kleding is niet geschikt voor de externe elementen die je ervaart tijdens het rijden. Dit gaat schuren en trekken. Goede motorjassen voorkomen dit probleem.

Zijn motorjassen verplicht?

Hierboven hebben we je uitgelegd waarom ze zo belangrijk zijn. Toch is het volgens de Nederlandse wet niet verplicht om een motorjas te dragen. Je bent alleen verplicht om een helm te dragen. Hoewel er dus geen wettelijke verplichtingen zijn, is het alsnog raadzaam om het te dragen. We hoeven je niet meer uit te leggen waarom! 

RAD – Topmerken voor Bodemprijzen

Motorjassen met een CE keurmerk

Het CE-keurmerk kun je zowel op een motorjassen heren als dames vinden en bepaalt de richtlijnen waar deze producten wettelijk aan moeten voldoen. Het zijn de minimale veiligheidseisen die in Europa gelden voor dit product. Voor motorkleding is dit specifiek de CE norm EN 17092. De achterliggende gedachte is dat motorrijders zonder enige kennis van materialen, constructies en testmethodes beschermd materiaal kunnen kopen. 

De motorjassen worden getest op verschillende criteria. De allereerste gaat over de slijtvastheid. Hiermee wordt bepaald of de buitenstof de schurende werking kan overleven en dus niet snel stuk gaat. Ook de scheur- en naad sterkte wordt bepaald. Bij het eerste wordt de kracht gemeten die nodig is om de stof open te scheuren. Bij het tweede wordt de kracht gemeten die nodig is om de naad open te trekken. Dit gaat dan om naden met een structurele functie, zoals de naad waar de mouw aan de romp wordt bevestigd. Ook wordt er een test gedaan waarbij het kledingstuk meerdere keren wordt gewassen in een speciale wasmachine. Zo willen ze bepalen hoelang de vorm behouden blijft. Tot slot wordt er getest op de hoeveelheid gebruikte chemische kleurstoffen. Dit gaat dus om de gezondheid van de gebruiker of het milieu.